W tym tygodniu firma Blue Buffalo wycofała z rynku niektóre przysmaki dla kotów, ponieważ znaleziono w nich glikol propylenowy. Wzbudziło to moją ciekawość, ponieważ widziałem go jako składnik wielu przysmaków dla psów (i niektórych pokarmów).
- Dlaczego wymaga to wycofania w kotach, ale jest w porządku w karmach dla psów?
- Do czego dokładnie jest używany w żywności w każdym razie? (Wiem, że jest to główny składnik środka zapobiegającego zamarzaniu!)
- Czy na wszelki wypadek powinniśmy unikać produktów zawierających glikol propylenowy dla psów?
Postanowiłam uzyskać odpowiedzi na te pytania, aby pomóc nam wszystkim utrzymać nasze zwierzęta w zdrowiu.
Dlaczego w przypadku kotów konieczne było wycofanie produktu z rynku, a w przypadku psów jest on w porządku?
Susan Thixton, Pet Food Consumer Advocate i założyciel TruthAboutPetFood.com, wskazał mi w kierunku Food & Drug Administration (FDA), aby uzyskać odpowiedź na to pytanie.
Na ich stronie internetowej, oni rzeczywiście użyć glikolu propylenowego jako przykład, jak składnik nie może być używany to jeśli zostało wykazane poprzez badania naukowe, aby spowodować zagrożenie dla zdrowia zwierząt:
"Jeśli dane naukowe są przedstawione, które pokazują zagrożenie dla zdrowia zwierząt składnika lub dodatku, Centrum Medycyny Weterynaryjnej FDA (CVM) może działać, aby zakazać lub zmodyfikować jego stosowanie w karmie dla zwierząt domowych. Na przykład glikol propylenowy był stosowany jako substancja utrzymująca wilgotność w miękkich i wilgotnych karmach dla zwierząt domowych, która pomaga zatrzymać wodę i nadaje tym produktom wyjątkową konsystencję i smak. Został on uznany za ogólnie uznany za bezpieczny (GRAS) do stosowania w żywności dla ludzi i zwierząt przed pojawieniem się karmy o miękkiej konsystencji [podkreślenie dodane]. Od pewnego czasu wiadomo było, że glikol propylenowy powodował powstawanie ciałek Heinza w czerwonych krwinkach kotów (małe grudki białek widoczne w komórkach pod mikroskopem), ale nie można było wykazać, że powodował on jawną niedokrwistość lub inne efekty kliniczne. Jednakże, doniesienia w literaturze weterynaryjnej z naukowo uzasadnionych badań wykazały, że glikol propylenowy skraca czas przeżycia czerwonych krwinek, czyni czerwone krwinki bardziej podatnymi na uszkodzenia oksydacyjne oraz wywołuje inne niepożądane skutki u kotów spożywających tę substancję w ilościach występujących w miękkiej, wilgotnej kar mie. W świetle tych nowych danych, CVM zmienił przepisy, aby wyraźnie zakazać stosowania glikolu propylenowego w karmach dla kotów. [podkreślenie dodane]" (www.fda.gov)
Tak więc odpowiedź na pierwsze pytanie jest taka, że podczas gdy jest on uważany za bezpieczny dla psów i ludzi, badania wykazały, że glikol propylenowy może powodować negatywne skutki u kotów, więc FDA zakazała jego stosowania w ich produktach spożywczych, w tym smakołykach.
Do czego dokładnie jest on używany w żywności?
Chociaż wiemy już, dlaczego nasze koty nie mogą go spożywać (a przy okazji, oznacza to, że powinieneś upewnić się, że koty w twoim domu nie są karmione lub nie mają dostępu do produktów dla psów zawierających ten składnik), nadal nasuwa się pytanie, dlaczego coś, co jest używane do produkcji środka przeciw zamarzaniu, znajduje się w naszym jedzeniu.
Dla tych, którzy nie znają tej substancji, oto dane na temat glikolu propylenowego z The Agency for Toxic Substances & Disease Registry (TATSDR):
"Glikol propylenowy jest syntetyczną substancją ciekłą, która absorbuje wodę. Glikol propylenowy jest również wykorzystywany do produkcji związków poliestrowych oraz jako baza do roztworów odladzających. Glikol propylenowy jest stosowany w przemyśle chemicznym, spożywczym i farmaceutycznym jako środek zapobiegający zamarzaniu, gdy wyciek może doprowadzić do kontaktu z żywnością. Food and Drug Administration (FDA) sklasyfikowała glikol propylenowy jako dodatek, który jest "ogólnie uznany za bezpieczny" do stosowania w żywności. Jest on stosowany do pochłaniania dodatkowej wody i utrzymywania wilgotności w niektórych lekach, kosmetykach i produktach spożywczych. Jest rozpuszczalnikiem barwników spożywczych i aromatów, a także w przemyśle farb i tworzyw sztucznych. Glikol propylenowy jest również używany do tworzenia sztucznego dymu lub mgły, wykorzystywanych w szkoleniach straży pożarnej i w przedstawieniach teatralnych. Inne nazwy glikolu propylenowego to 1,2-dihydroksypropan, 1,2-propanediol, glikol metylowy i glikol trimetylowy. Glikol propylenowy jest przejrzystą, bezbarwną, lekko syropowatą cieczą w temperaturze pokojowej. Może występować w powietrzu w postaci pary, chociaż glikol propylenowy musi być ogrzewany lub gwałtownie wstrząsany, aby wytworzyć parę. Glikol propylenowy jest praktycznie bezwonny i bez smaku."
Steve Pelletier jest wiceprezesem ds. żywności dla Petnet.io i dyrektorem generalnym Slimdoggy.com, strony internetowej stworzonej w celu informowania i inspirowania właścicieli zwierząt domowych w zakresie wychowywania zdrowych, sprawnych pupili. Posiadają bazę danych żywności, w której zgromadzili tysiące karm dla psów i kotów wraz z ich kaloriami, składnikami, makroskładnikami itp., dzięki czemu właściciele zwierząt mogą lepiej karmić swoich najlepszych przyjaciół.
Pelletier wyjaśnił iHeartDogs.com, że glikol propylenowy jest powszechnie stosowany jako środek słodzący w produktach dla psów, ponieważ "jest tani i łatwo dostępny." Jak wspomniano w raporcie TATSDR, jest on również stosowany jako środek konserwujący i do usuwania wilgoci w suchych karmach.
A czy psy lubią słodkie?
"Tak, robią to, ich podniebienie jest bardzo podobne do ludzkiego", wyjaśnia Pelletier. "Z tego powodu niektóre marki o niższej jakości dodają do swoich karm substancje słodzące (cukier, sacharozę, glikol propylenowy, itp.) - aby zwiększyć smakowitość i zamaskować niskiej jakości składniki, z których składają się ich receptury. Niektóre psy mogą nawet rozwinąć rodzaj uzależnienia od słodyczy, co skutkuje tym, że początkowo odmawiają jedzenia zdrowszej karmy, gdy ich właściciel je unowocześnia."
Czy powinniśmy unikać produktów z glikolem propylenowym w nich dla psów, na wszelki wypadek?
Więc wielkie pytanie..... wydaje się, że może to być kwestia osobistej opinii. Jestem prawie pewien, że firmy, które go używają, będą przysięgać w górę i w dół, że jest to bezpieczne i używają wytycznych FDA jako dowodu.
Oczywiście, wszyscy wiemy, że FDA zatwierdza rzeczy, a potem później dowiadujemy się, że powoduje raka lub coś, nie zawsze są one poprawne. W rzeczywistości, na początku myśleli, że glikol propylenowy był bezpieczny dla kotów, jeśli przeczytasz fragment uważnie, można zauważyć, że mówi, że późniejsze badania wykazały, że nie było.
Według bazy danych SlimDoggy.com, poniżej przedstawiono odsetek karm i przysmaków dla psów, które zawierają glikol propylenowy i galusan propylu (forma tego składnika):
- Żadna mokra karma nie zawierała tego składnika
- 4,2% receptur na smakołyki zawierało ten składnik
- 1,9% suchych karm zawierało ten składnik.
Pelletier nie uważa, że psy powinny być karmione tym składnikiem. Oto jego argumentacja:
"Glikol propylenowy jest ogólnie uznany za bezpieczny przez FDA do stosowania w żywności dla ludzi, takiej jak sos sałatkowy. W ten sposób Purina et al uzasadniają, że jest w porządku dla naszych zwierząt domowych. Jednak FDA przegapił łódź na tym z żywności dla zwierząt domowych. Dlaczego? Ponieważ w przeciwieństwie do sosu sałatkowego, który jest używany od czasu do czasu, zwierzęta mają tendencję do jedzenia tego samego jedzenia na każdy posiłek, dzień po dniu, miesiąc po miesiącu, a nawet rok po roku. Mimo że sporadyczne użycie może być "bezpieczne", to skumulowany efekt jest tym, co jest najbardziej niepokojące."
A ponieważ ich baza danych pokazuje, że unikanie tego składnika powinno być dla Ciebie stosunkowo proste, bez ograniczania wyboru żywności lub smakołyków dla Twojego psa, możesz czuć, że "lepiej być bezpiecznym niż żałować" i unikać żywności z tym składnikiem w przyszłości.